Πολλαπλασιασμένη η οικονομική κρίση της Τουρκίας στα κατεχόμενα

Tις επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην Τουρκία στα κατεχόμενα ανέλυσε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Λέκτορας Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νίκος Μούδουρος. Κάθε φορά που υπάρχει μια οικονομική κρίση στην Τουρκία, σε κάποιο χρονικό διάστημα φτάνει και στα κατεχόμενα και μάλιστα πολλαπλασιασμένη ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο λόγος είναι οι δύο βασικοί άξονες που καθορίζουν την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων. Από τη μια έχουμε την αυστηρή παρουσία του τουρκικού προϋπολογισμού που θέτει πάρα πολύ αυστηρά όρια στους οικονομικούς προσανατολισμούς της τ/κ κοινότητας άρα εδώ έχουμε μια παντελή έλλειψη σχεδόν οικονομικών και άλλων πολιτικών εργαλείων για τους Τ/κ να αναπτύξουν τις δικές τους αυτόνομες οικονομικές πολιτικές ιδιαίτερα στο ζήτημα της παραγωγής. Ο αποκλεισμός από την παραγωγή. Το δεύτερο φαινόμενο που βλέπουμε να επιδρά στους Τ/κ είναι ότι στα κατεχόμενα κυκλοφορούν πάρα πολλά νομίσματα ταυτόχρονα σε διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα η αγοραπωλησία ακινήτων και τα ενοίκια όπως και τα αυτοκίνητα είναι σε στερλίνες, το εξωτερικό εμπόριο ιδιαίτερα με την Τουρκία είναι σε δολάριο και οι ε/κ προσανατολίζονται περισσότερο στο ευρώ και οι μισθωτοί Τ/κ είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι είτε μέλη στη μισθωτή εργασία πληρώνονται σε τουρκικές λίρες όπως και οι καταστηματάρχες. Άρα η οικονομική κρίση επιβαρύνει περισσότερο τους τ/κ που έχουν εισοδήματα σε τουρκικές λίρες», εξήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση της CMIRS στα κατεχόμενα σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Τ/κ επιθυμεί την υιοθέτηση του ευρώ, απάντησε πως πρόκειται για μια πολιτική δήλωση που καταδεικνύει την πρόθεση των Τ/κ όπως εκφράστηκε μέσω διαφόρων πλατφόρμων τη δεκαετία του ’90 για απεγκλωβισμό από τη σημερινή κατάσταση.

Επιπλέον σημείωσε πως εάν υπάρξει μια νέα ουσιαστική διαπραγμάτευση στο κυπριακό, τότε θα μπορεί η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα να χτίσει τη δική της πολιτική στηριζόμενη σε ένα νέο προσανατολισμό από τον σημερινό.

Περισσότερα στο Alpha News Live

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: