Erdoğan’dan bir şey beklemek gerçekçi değil
Kıbrıslı Rum Türkolog Nikos Mouduros, Erdoğan’ın TC Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Kıbrıs sorunun çözüleceği yönünde güneydeki beklentileri değerlendirdi
Osman KALFAOĞLU
13 Ağustos 2014
Kıbrıslı Rum Türkolog Nikos Mouduros, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle, Türkiye’nin Kıbrıs sorununda yeni bir politika belirlemesi ve bu sayede çözümün gelmesini beklemenin hiçbir gerçekçi veriye dayanmadığını söyledi. Türkiye’de geçtiğimiz pazar günü yapılan seçimler sonrasında Erdoğan, aldığı yüzde 51.8’lik oy oranı ile ilk turdan 12. cumhurbaşkanı olarak seçilmişti. Seçime giden süreçte ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “Kıbrıs sorununu Erdoğan ile bitireceğiz” mesajını vermişti. Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlık Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise seçim sonrası yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın seçilmesiyle Türkiye’nin, adada bir çözüme ulaşılabilmesi için olumlu katkı yapacağını umduklarını dile getirmişti.
AKP, eski AKP değil
KIBRIS Gazetesi’nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Moduros, şimdiki AKP’nin 2002-2004 arasındaki AKP’den farklı olduğunu, Erdoğan’ın da 10 yıl öncesine kıyasla farklılaştığını öne sürdü.
Doktorasını Kıbrıs Üniversitesi’nde “Siyasal İslam” üzerine yapan Moduros, 2004’teki Annan Planı referandumundan bu güne hem Türkiye’de, hem Doğu Akdeniz’de, hem de adanın kuzeyinde değişiklikler yaşandığını kaydetti. Moudouros, “AKP’nin Belçika modeli federasyon çözümü tezi 2002-2004 arasında geçerli olabilirdi. Şimdi ise soru işaretlerim var” dedi.
Mouduros, KKTC’de yaşanan siyasi ve iktisadi dönüşümün federasyona uygun olmadığını kaydetti.
Tamamlan(a)mamış neo-liberal entegrasyon
Muoduros, “Bana göre tamamlan(a)mamış bir neo-liberal entegrasyona gidiyoruz ve bu bütün Doğu Akdeniz’de geçerlidir. Böyle bir durumda eğer gerçekten federasyon istersek o zaman müzakere masasının dinamiklerine önem vermemiz lazım yani iki liderin de yapabilecekleri var” dedi. Moduros, Erdoğan’ın Kıbrıs ile ilgili ne düşündüğünden önce masadaki iki liderin ve iki toplumun çözüm isteyip istemediklerinin sorgulanması gerektiğini kaydetti.
Vural da benzer yorumu yapmıştı
Doğu Akdeniz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yücel Vural, geçtiğimiz hafta KIBRIS Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, tıpkı Moduros gibi, Kıbrıslı Rumların Erdoğan’dan bir beklentisi olduğunu gösterecek pek bir veri olmadığını söylemişti. Vural, sadece ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın “Erdoğan seçilirse Kıbrıs sorunu çözülecek” sözlerinin konuyu gündeme getirdiğini söylemişti.
Doç. Dr. Vural, ABD’nin Kıbrıs konusunun çözümünde doğrudan rol üstlendiğini, dolayısıyla Erdoğan’ın Kıbrıs ile ilgili ne düşündüğünün ve diğer tüm faktörlerin ikinci planda kaldığını kaydetmişti.