Γενική πρόβα για τις «προεδρικές»

sandik

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Εφημερίδα Αλήθεια,29 Ιουνίου 2014

Διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και δημοψήφισμα για τις πρώτες τροποποιήσεις στο «σύνταγμα» του ψευδοκράτους. Συνολικά, 106 υποψήφιοι, από τους οποίους οι τρεις είναι γυναίκες, θα διεκδικήσουν 28 δημαρχιακές θέσεις. Δικαίωμα ψήφου έχουν 175,258 ψηφοφόροι. Θα στηθούν 681 εκλογικές κάλπες και για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν διαφανείς κάλπες. Στην κατεχόμενη Λευκωσία θα υπάρχουν 212 κάλπες για 68,390 ψηφοφόρους. Στην Αμμόχωστο, οι ψηφοφόροι είναι 57,046 και θα στηθούν 175 κάλπες, στην Κερύνεια 134 κάλπες για 41,788 ψηφοφόρους, στη Μόρφου 83 κάλπες για 25,724, και στο Τρίκωμο 77 για 23,482, ψηφοφόρους. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 6:00 το απόγευμα.

Για τις σημερινές τοπικές εκλογές και το δημοψήφισμα στα κατεχόμενα μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Super Spor FM «Η Κύπρος σήμερα», ο Διδάκτωρ του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νίκος Μούδουρος.

Ερ. Με ποια κριτήρια θα προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν οι κάτοικοι των κατεχομένων;

Απ. Καταρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Κυπριακό δεν συζητείται καθόλου αυτή την περίοδο, δεν μπήκε ως θέμα ούτε και στις συζητήσεις για τις δημοτικές εκλογές. Όμως, η ιδιαιτερότητα που κάνει ενδιαφέρουσες αυτές τις εκλογές, είναι το γεγονός ότι συνδυάζονται με το δημοψήφισμα για τις «συνταγματικές» αλλαγές, που είναι μεν μικρής κλίμακας, αλλά είναι ένα βήμα μιας σημαντικής πολιτικής κατεύθυνσης. Επιπλέον, τα κόμματα της λεγόμενης Βουλής, ιδιαίτερα τα τρία μεγαλύτερα κόμματα -το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ)- θα μετρήσουν ουσιαστικά δυνάμεις. Οι σημερινές εκλογές, είναι μια γενική πρόβα για την εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη που θα γίνει σε δέκα μήνες, δηλαδή τον Απρίλιο του 2015. Άρα, το Κυπριακό ίσως να μπει στο δημόσιο διάλογο, ακριβώς μετά τις δημοτικές εκλογές. Αναμένω ότι θα μπει έμμεσα στην πολιτική αντιπαράθεση, λόγω της επόμενης -και πολύ πιο σημαντικής για το Κυπριακό- εκλογικής αναμέτρησης.

Ερ. Τί θα αλλάξει στο λεγόμενο σύνταγμα εάν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι «ναι»;

Απ. Μέσα από το προτεινόμενο πακέτο, δεν φαίνεται να αλλάζουν πολλά. Δεν φαίνεται να υπάρχουν αλλαγές, για παράδειγμα, στα πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δομή του ψευδοκράτους, αλλά και με τις σχέσεις των κατεχόμενων περιοχών με την ίδια την Τουρκία – δηλαδή, με την οικονομική πολιτική και την πολιτιστική σχέση, η οποία αναπτύσσεται λανθασμένα τα τελευταία 40 χρόνια. Όμως, γίνεται ένα βήμα π.χ. για παράδειγμα για τα δικαιώματα του παιδιού. Επίσης, γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση του ελέγχου των οικονομικών των δήμων και τη διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων των ίδιων των λεγόμενων βουλευτών, καθώς και ένα πολύ μικρό βήμα όσον αφορά στη δικαστική μεταρρύθμιση. Πάντως, φαίνεται ότι δύο κόμματα, το ΡΤΚ και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΚ), έχουν αναιρέσει κάποιες πάγιες τους θέσεις, όπως είναι η κατάργηση του λεγόμενου άρθρου 10. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αντικατοπτρίζει βασικά το ειδικό καθεστώς της Κύπρου αυτή τη στιγμή, την κατάπαυση του πυρός, και μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες για την αστυνομία, για τα σώματα ασφαλείας γενικά, απευθείας στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ. Είναι ένα ζήτημα το οποίο άπτεται και του εκδημοκρατισμού της ίδιας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, άπτεται και μίας νέας πολιτικής δομής των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το ζήτημα συζητήθηκε για πάρα πολλά χρόνια. Τα κόμματα, όμως, που υποστηρίζουν την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, δεν φαίνεται να έχουν βρει ακόμα τον τρόπο ή τις πολιτικές ισορροπίες να επιβάλουν την άποψη τους. Γι αυτό και δέχονται αυτή τη στιγμή και τη μεγαλύτερη κριτική από ένα πολύ μεγάλο μέρος των διανοούμενων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ας μου επιτραπεί η φράση, επειδή καλούν την κοινότητα να τοποθετηθεί αρνητικά στο δημοψήφισμα.

Ερ. Ποια είναι η εκτίμηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;

Απ. Στην αρχή της δημόσιας αντιπαράθεσης για τις «συνταγματικές» αλλαγές, υπήρχε καθαρά ένα πολύ πιο θετικό κλίμα, το οποίο διαμόρφωνε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα που θέλει να αξιοποιήσει την πολιτική αυτή κινητικότητα και για δικό του όφελος, σε σχέση με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ερ. Οι σημερινές εκλογές στα κατεχόμενα έχουν καθόλου επηρεάσει το κλίμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό;

Απ. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η παρατήρηση, γιατί πιστεύω ότι πλέον θα πρέπει να μεταφέρουμε και λίγο την προσοχή μας στο τι γίνεται στο «στρατόπεδο» Έρογλου, ο οποίος αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της προσωπικής του αποτυχίας να καταφέρει να συνενώσει τα δύο μεγάλα κόμματα, για να τον υποστηρίξουν αλώβητο στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες που θα είναι για την εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Φαίνεται ότι ο ίδιος ο Ντερβίς Έρογλου επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος με την υποστήριξη του Σερντάρ Ντενκτάς και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Όμως, λόγω των εσωτερικών τους προβλημάτων –πέρσι το καλοκαίρι, μια πολύ μεγάλη μερίδα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας αποχώρησε και εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα- οι δομές των δύο κομμάτων βρίσκονται σε συνεχή μάχη εξουσίας. Και αυτή την αντιπαράθεση θα τη δούμε και σήμερα στις τοπικές εκλογές. Βέβαια, δεν θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα επαναληφθεί αυτό το σενάριο και στις λεγόμενες προεδρικές. Οι «προεδρικές» έχουν ένα άλλο χαρακτήρα, γι αυτό και φαίνεται να ενοποιείται πιο εύκολα το στρατόπεδο Έρογλου.

Ερ. Άρα, την άνοιξη θα δούμε μάχη Έρογλου – Ταλάτ, έτσι όπως πάνε τα πράγματα;

Απ. Θα κρατήσω μερικές επιφυλάξεις. Πρώτο φαβορί της αντιπολίτευσης είναι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη την προεκλογική του εκστρατεία, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία από τώρα. Είναι γνωστό, επίσης, ότι το ΡΤΚ αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα. Γι αυτό είπα «κρατώ κάποιες επιφυλάξεις»… Και μπορεί να είναι φαβορί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εντούτοις οι κινήσεις του δείχνουν μία αγωνία να επιβληθεί ως ο φυσιολογικός υποψήφιος της κεντροαριστεράς. Διότι, υπάρχουν και άλλα ονόματα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αυτή την περίοδο, σε αυτό το χώρο. Όπως είναι, για παράδειγμα, η κα Σιμπέλ Σιμπέρ, η οποία είναι σήμερα πρόεδρος της λεγόμενης Βουλής, με μια ιδιαίτερη δημοτικότητα ανάμεσα στην πιο προοδευτική τουρκοκυπριακή μερίδα.

ΠΗΓΗ: Εφ. Αλήθεια, 29 Ιουνίου 2014

N.MOYDOYROS_SELIDA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: