Η ισορροπία στον πληθυσμό, βάσει μαρτυριών Τουρκοκυπρίων, φαίνεται να έχει ήδη γυρίσει προς μια πλειοψηφία προς Τουρκία, αν προσθέσουμε τους παράνομους και εποχικούς εργάτες, καθώς και τους φοιτητές. Στο εκλογικό σώμα, φαίνεται να υπάρχει μια λεπτή ισορροπία υπέρ των Τουρκοκυπρίων.
Με αφορμή το νέο βιβλίο του «Διεκδικώντας την Πατρίδα – Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση την περίοδο 1964-2004» ο Δρ Νίκος Μούδουρος, λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέλυσε στον Πολίτη 107.6 και 97.6 το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τις αλλαγές που προσπαθεί η Τουρκία και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επιφέρει στα κατεχόμενα.
Ο Δρ Μούδουρος αρχικά ανέφερε ότι στόχος του Τούρκου Προέδρου, τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον, που υιοθέτησε πιο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, είναι η αλλαγή του πολιτισμικού DNA της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατά τα πρότυπα που ο κ. Ερντογάν επιδιώκει, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται, αλλά αντίθετα σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο επιτυγχάνεται μια πολύ μεγαλύτερη πόλωση στον άξονα της κυπριακότητας των Τουρκοκυπρίων, και συσπείρωση τους στο τομέα της ταυτότητας τους. «Αυτή την στιγμή διεθνώς μπορεί να μην θέλει να προχωρήσει σε μια επίσημη ανακήρυξη προσάρτησης, όμως σε οικονομικό επίπεδο και πολιτικό επίπεδο αυτό συμβαίνει» εξήγησε ο κ. Μούδουρος.
Όσον αφορά την ισορροπία στον πληθυσμό και στο εκλογικό σώμα, ο Δρ Μούδουρος εξήγησε ότι είναι δύο διαφορετικά ζητήματα, διότι η ισορροπία στον πληθυσμό, βάσει μαρτυριών Τουρκοκυπρίων, φαίνεται να έχει ήδη γυρίσει προς μια πλειοψηφία προς Τουρκία, αν προσθέσουμε τους παράνομους και εποχικούς εργάτες, καθώς και τους φοιτητές. Ωστόσο, στο εκλογικό σώμα, φαίνεται να υπάρχει μια λεπτή ισορροπία υπερ των Τουρκοκυπρίων. Ο Δρ Μούδουρος εξήγησε ότι μία ακόμη πολυεπίπεδη αλλαγή που συντελείται αφορά στον τομέα της οικονομίας και δη των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, σημείωσε, «στον τομέα του τουρισμού υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις από το τουρκικό κεφάλαιο». Το δεύτερο ζήτημα, πρόσθεσε ο ακαδημαϊκός, «είναι το κομμάτι των λεγομένων κρατικών υποδομών που αρχίζουν κομμάτι – κομμάτι να ιδιωτικοποιούνται και να περνούν είτε στο τουρκικό κράτος, είτε σε μεγάλες τουρκικές εταιρείες». Ωστόσο, για τον κ. Μούδουρο, η χειρότερη εξέλιξη αφορά στο ζήτημα του λιανικού εμπορίου, όπου σε επαγγελματικές ομάδες όπως είναι οι κουρείς και οι μικροκαταστηματάρχες, αντικαθίστανται οι Τουρκοκύπριοι, με μικρομεσαίες οικογένειες εποίκων.
Που βρίσκονται οι Τ/κ σήμερα
Αναφορικά με το που βρίσκονται σήμερα πολιτικά οι Τουρκοκύπριοι και εάν έχουν επιστρέψει στην εποχή του Ραούφ Ντενκτάς, ο Δρ Μούδουρος είπε ότι «υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με εκείνη την εποχή» και σημείωσε ότι ακόμα και κόσμος των κομμάτων της Δεξιάς, έχει έντονη ανησυχία αναφορικά με το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων. Σε επίπεδο πολιτισμικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία, ο Νίκος Μούδουρος εξήγησε πως ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, «είναι πολύ πιο απομονωμένος ακόμη και από το ίδιο το κόμμα του, διότι μπορεί τα τ/κ κόμματα (της δεξιάς, σημ. Ν.Μ) να υποστηρίζουν την διχοτόμηση, αλλά δεν υποστηρίζουν την προσάρτηση».
Ακούστε ολόκληρη την παρέμβαση του Δρος Νίκου Μούδουρου στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6: