H παρουσία μαφίας στα κατεχόμενα δημιουργεί τετελεσμένα

Συνέντευξη στην Αντρούλα Τραμουντά

Παρακολουθεί για χρόνια τα τεκταινόμενα στις υπό κατοχή περιοχές όπως και στην Τουρκία και είναι σε θέση να αξιολογεί το τοπίο και να προβαίνει σε εκτιμήσεις που έχουν αξία για όσους στο πολιτικό σκηνικό θέλουν να ενημερώνονται πέραν από την επιφάνεια και την ατακολογία στα διάφορα πάνελς.

Ο Νίκος Μούδουρος, Λέκτορας, Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκφράζει με καθαρότητα για άλλη μια φορά τις θέσεις του σε ότι αφορά την αναμπουμπούλα στην Τουρκία και τους κλυδωνισμούς στα κατεχόμενα με αφορμή τη διαρροή των ροζ βίντεο που καίνε πολιτικούς που οφείλουν την επικράτησή τους στην στήριξη της Αγκύρας. Επισημαίνει ότι η αντιπαράθεση για το είδος της σχέσης που πρέπει να έχει η τουρκοκυπριακή κοινότητα με την Τουρκία όπως και οι πρόσφατες εξελίξεις άνοιξαν και τη συζήτηση και για την μελλοντική φυσιογνωμία του πολιτικού συστήματος του κατοχικού καθεστώτος.

Θέση του είναι πως όλες οι αντιφάσεις και οι συγκρούσεις εντός των δομών εξουσίας στην Τουρκία εκφράζονται πιο εύκολα στον «αδύνατο κρίκο» της αλυσίδας που είναι οι παράνομες δομές των κατεχόμενων. Δεν παραγνωρίζει το ρόλο που παίζει η τουρκική μαφία στις υπό κατοχή περιοχές. Εκτιμά ότι οι αντιπαραθέσεις θα κλιμακωθούν ενόψει αναμετρήσεων και στα κατεχόμενα και στην Τουρκία.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις που σημειώνονται στο κατοχικό καθεστώς. Μετά τα ροζ βίντεο που έφεραν τα πάνω – κάτω τι να αναμένουμε στο πολιτικό σκηνικό;

Μια σημαντική διάσταση των επιπτώσεων που δημιούργησαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις των γνωστών βίντεο είναι ότι επιβεβαίωσαν και επιτάχυναν κάποιες προϋπάρχουσες διαδικασίες. Πιο συγκεκριμένα σε θεσμικό επίπεδο, οι αποκαλύψεις εντατικοποίησαν το φαινόμενο της «σταθερότητας στην αποσταθεροποίηση» των πολιτικών δομών στα κατεχόμενα. Υπό αυτή την έννοια επιβεβαίωσαν ότι ένα από τα σταθερά γνωρίσματα του καθεστώτος κηδεμονίας που οικοδομήθηκε από το 1974 και μετά είναι η ίδια η αστάθεια, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί πολιτικά κενά και προοπτικές στην αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών.

Πέραν από την εμβάθυνση της αντιπαράθεσης για το είδος της σχέσης που πρέπει να έχει η κοινότητα με την Τουρκία, οι πρόσφατες εξελίξεις άνοιξαν πιο καθαρά την αντιπαράθεση και για την μελλοντική φυσιογνωμία του πολιτικού συστήματος γενικά και του πολιτεύματος πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερα στην περίπτωση συνέχισης της μη επίλυσης του Κυπριακού. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: Στη διάρκεια μόνο των τελευταίων εφτά χρόνων άλλαξαν έξι «κυβερνήσεις» με έξι διαφορετικούς «πρωθυπουργούς». Μάλιστα ήταν όλες «κυβερνήσεις» συνεργασιών διαφορετικών κομμάτων, αφού κανένα πολιτικό κόμμα δεν κέρδισε τέτοιες πλειοψηφίες που να μπορεί να σχηματιστεί μονοκομματική «κυβέρνηση». Μερικές εξ αυτών διήρκησαν μόνο μερικούς μήνες. Για παράδειγμα η τελευταία «κυβέρνηση» συγκροτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 και διαλύθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2021. Η ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση των πολιτικών δομών είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο προέκυψαν και της εμπλοκής της Τουρκίας διαμέσου του καθεστώτος κηδεμονίας. Για αυτό το λόγο η σημερινή χαοτική κατάσταση προκαλεί νέες αναζητήσεις τόσο σε ότι αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με την κοινότητα, όσο και σε ότι αφορά στη συνέχιση ή όχι του ιδιότυπου αυτού κοινοβουλευτικού συστήματος. Η αγωνία που προκαλεί το πολιτικό κενό συμβάλλει στην επαναφορά μια παλαιότερης αντιπαράθεσης για το εάν θα είναι προς όφελος των Τουρκοκύπριων η υιοθέτηση ενός προεδρικού συστήματος. Επομένως μπορούμε να υπολογίσουμε ότι οι αντιπαραθέσεις θα είναι πλέον καθημερινές, εντονότερες, πολυδιάστατες και φυσιολογικά αναμένεται να αντικατοπτριστούν και στο αποτέλεσμα των οποίων επόμενων «εκλογικών» αναμετρήσεων.

Ποια είναι η δική μας αξιολόγηση σε ότι αφορά τα ροζ βίντεο, τη διαρροή τους και τις αντιδράσεις του κατοχικού καθεστώτος; Πρόσθετα η τουρκική μαφία είναι παρούσα και εξαιρετικά ισχυρή στις κατεχόμενες περιοχές. Καθορίζει και πως το πολιτικό σκηνικό;

Ο τρόπος, η χρονική συγκυρία διαρροής των βίντεο, αλλά και οι βασικοί πρωταγωνιστές που ανέλαβαν έμμεσα ή άμεσα τη διαρροή τους, αποτελούν μαζί τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα κατάρρευσης και βαθιάς σήψης της πολιτικής ζωής στα κατεχόμενα.

Το μωσαϊκό συμφερόντων, συμμαχιών και κοινωνικών δυνάμεων που για περίπου 20 χρόνια αποτελεί την εξουσία στην Τουρκία, αρχίζει να παρουσιάζει σημεία αποσύνθεσης. Αντιμετωπίζει πιο έντονα τα προβλήματα της αναπαραγωγής του και της επιβίωσης του στην εξουσία. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί διόδους ευκολότερης έκφρασης των εσωτερικών διαφωνιών των συμμαχιών της εξουσίας. Μια χαρακτηριστική σύγκρουση συμφερόντων το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι οι αποκαλύψεις των σχέσεων τμημάτων της μαφίας με την κυβέρνηση Ερντογάν. Αυτή ακριβώς η διαφοροποίηση συμφερόντων που εδράζεται στο διαμοιρασμό εξουσίας και προνομίων, έχει μεταφερθεί ολοκληρωτικά στα κατεχόμενα. Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι στα κατεχόμενα αποκαλύπτεται ευκολότερα μια από τις πολλές χαρακτηριστικές αντιπαραθέσεις εξουσίας εντός του τουρκικού κράτους.

Τα γεγονότα αυτά υπενθυμίζουν το πως διαμοιράζεται μεταξύ συμφερόντων το κράτος της Τουρκίας, αλλά και το πως λειτουργεί αυτός ο διαμοιρασμός εξουσίας στο ψευδοκράτος. Όλες οι αντιφάσεις και οι συγκρούσεις εντός των δομών εξουσίας στην Τουρκία, εκφράζονται πιο εύκολα στον «αδύνατο κρίκο» της αλυσίδας που είναι οι παράνομες δομές των κατεχόμενων. Τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν εντελώς νέο φαινόμενο στην εξελικτική πορεία των σχέσεων Τουρκίας-Τουρκοκύπριων, ούτε και στην εξέλιξη των δομών στα κατεχόμενα.

Σχέσεις που επεκτείνονται μέχρι και τον υπόκοσμο…

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν απαγορεύτηκε η λειτουργία των καζίνο στην Τουρκία, ξεκίνησε άμεσα η μεταφορά τους στην Κύπρο. Αυτή η διαδικασία διευκολύνθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη πολιτική νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού των κατεχόμενων που επέβαλε η κυβέρνηση Οζαλ. Κάτω από τον μανδύα της πλήρους απελευθέρωσης εμπορικών και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενσωματώθηκε σχεδόν απόλυτα στην λεγόμενη ελεύθερη αγορά της Τουρκίας.

Άμεσο αποτέλεσμα ήταν η επιτάχυνση της εγκαθίδρυσης ενός τεράστιου δικτύου παραοικονομίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μεταξύ άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, η διακίνηση ναρκωτικών, το εμπόριο λευκής σαρκός, ο τζόγος και ο τομέας των στοιχημάτων, ήταν από τότε και παραμένουν βασικοί πυλώνες του οικονομικού μετασχηματισμού με τεράστιες αρνητικές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Έτσι, σε ορισμένες συγκυρίες παρατηρείται ότι η παρουσία της μαφίας δημιουργεί πολιτικά τετελεσμένα και κοινωνικές ρήξεις, όπως ήταν η άνοδος της αντιπολίτευσης μετά την τραγική δολοφονία του Κουτλού Ανταλί.

Και στο σήμερα;

Σε ορισμένες άλλες συγκυρίες όμως, όπως η σημερινή, επικεντρώνεται περισσότερο στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών που δεν αφορούν άμεσα στην Κύπρο, αλλά στην εσωτερική ισορροπία στην Τουρκία. Όλα αυτά μεταξύ άλλων δείχνουν και το βαθμό ενσωμάτωσης του κυπριακού χώρου στο πολιτικό και οικονομικό σώμα της Τουρκίας σε συνθήκες μη επίλυσης του Κυπριακού.

Προκαλούνται όμως και κλυδωνισμοί κομματικοί ακόμη και μεταξύ των εκλεκτών της Αγκυρας…

Ο αντίκτυπος των πρόσφατων σκανδάλων δημιουργεί μεγαλύτερες και πιο έντονες ανακατατάξεις στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί το συγκεκριμένο κόμμα διεκδικεί να είναι ο μοναδικός εκφραστής των πολιτικών της Άγκυρας, ούτε και μόνο επειδή σήμερα βρίσκεται στην «κυβέρνηση». Ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος γιατί προκύπτει από τη θέση και τον ρόλο που έχει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας στο τουρκοκυπριακό πολιτικό σύστημα. Είναι το ιδρυτικό κόμμα των παράνομων δομών εξουσίας. Είναι το πολιτικό κόμμα που ανέλαβε αρχικά την οργάνωση των επιχειρηματικών συμφερόντων στο πλαίσιο εξουσίας που δημιούργησε η διχοτόμηση του 1974. Ιδιαίτερα του εμπορικού κεφαλαίου. Έχει συνεπώς ευκολότερες διασυνδέσεις με αντίστοιχους κύκλους στην Τουρκία και συνεπώς είναι πιο εκτεθειμένο στις αναταράξεις και τις επιρροές που ασκούν τέτοιες εξελίξεις.

Όλη αυτή η βαβούρα έχει καθόλου επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας- κατεχομένων;

Οι σχέσεις Τουρκίας – κατεχομένων επηρεάζονται δραστικά. Σε πρώτο επίπεδο θα υπάρχουν νέες ιδεολογικές μετακινήσεις ενάντια στην παρουσία της Τουρκίας και περαιτέρω αποξένωση από τις δομές του ψευδοκράτους. Σε δεύτερο επίπεδο αναμένεται ότι θα καταγραφούν και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις της Άγκυρας ενάντια σε εκείνα τα δίκτυα που επιδίωξαν να αμφισβητήσουν μέρος των συμφερόντων της. Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι υπάρχει η πιθανότητα να ακολουθήσουν και νέες, σημαίνει ότι η αντιπαράθεση εντός Τουρκίας θα εντατικοποιηθεί στα κατεχόμενα. Αυτό που απομένει να ξεκαθαρίσει είναι η πορεία που θα πάρει το κοινωνικό κίνημα της αντιπολίτευσης, το οποίο έχει ήδη σχεδιάσει τις πρώτες του κινητοποιήσεις.

Το αστέρι του Ερντογάν μπορεί να λεχθεί ότι πάει προς τη δύση του;

Μπορεί σίγουρα να λεχθεί ότι καθημερινά θολώνει η λάμψη του. Η αλλαγή αυτή βασίζεται σε πολλούς πολιτικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Βασίζεται επίσης στα προβλήματα της αποσταθεροποίησης που προκαλεί ο αυταρχισμός και στην αδυναμία της εξουσίας να σταθεροποιήσει το νέο μπλοκ εξουσίας που σχηματίστηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Όλες αυτές οι αντιφάσεις εκφράζονται στις έρευνες γνώμης με την μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Το σημαντικό νέο δεδομένο ωστόσο δεν είναι η μείωση, αλλά η σταθερότητα με την οποία καταγράφεται από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι και σήμερα. Επομένως οι συνθήκες της πανδημίας φαίνεται ότι επιτάχυναν κάποιες προηγούμενες κοινωνικές αντιδράσεις σε σχέση με την φτωχοποίηση του πληθυσμού και την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Στο παρόν στάδιο το μεγάλο ερώτημα είναι η τελική επιλογή των αναποφάσιστων. Τόσο η μερίδα των αναποφάσιστων, όσο και η μερίδα των νέων ψηφοφόρων θα έχουν καθοριστική επιρροή στο αποτέλεσμα των επόμενων ταυτόχρονων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, όποτε και αν πραγματοποιηθούν.

O Tατάρ επιβιώνει λόγω Τουρκίας

Η καρέκλα του Ερσιν Τατάρ μπορούμε να πούμε ότι τρίζει;

Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα υπάρξουν αποκαλύψεις που τον αφορούν σε προσωπικό επίπεδο και από την ένταση αυτών των αποκαλύψεων. Όμως είναι γεγονός ότι από μόνος του ο τρόπος της επικράτησης του στην ηγεσία της κοινότητας, ήταν δεδομένο που συντηρεί την αστάθεια. Η αναπαραγωγή της «εξουσίας» του εδράζεται πλέον ολοκληρωτικά στην έλλειψη πρωτοβουλιών στο Κυπριακό και στην σχετική στήριξη που δέχεται από την Τουρκία

Μπορεί να δημιουργηθούν νέα δεδομένα

Η συνένωση δυνάμεων στο χώρο της αντιπολίτευσης δημιουργεί προοπτική προς διαφοροποίηση δεδομένων; Ή απλώς θα υπάρξει αλλαγή προσώπων με έντονη πάλι την σφραγίδα της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν; Και το αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» εκτιμάτε ότι θα βρει πρόσφορο έδαφος;

Η κινητικότητα στο χώρο της αντιπολίτευσης δείχνει ότι καμιά κίνηση του Ερντογάν δεν περνά πλέον «απαρατήρητη», με την εξής έννοια: Για πάρα πολλά χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν, εξαιτίας της επιρροής που μπορούσε να έχει και στο εσωτερικό της Τουρκίας, μπορούσε να αντέξει ευκολότερα σε κινήσεις και πολιτικές που προκαλούσαν κόστος. Πλέον μετά από 20 συνεχόμενα χρόνια εξουσίας, αυτή η δυνατότητα μειώνεται. Εξαιτίας της αλλαγής των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων, οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Τουρκίας προκαλούν και το ανάλογο πολιτικό κόστος, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην περαιτέρω αποξένωση των Τουρκοκυπρίων. Πιθανή αλλαγή στην «κυβέρνηση» λόγω της προοπτικής πρόωρων «εκλογών» υπάρχει. Ωστόσο άγνωστοι παραμένουν δύο παράγοντες:

Ο πρώτος σχετίζεται με την πραγματική διάσταση αυτής της προοπτικής, κάτι που θα φανεί από την οργανωτική ικανότητα του κοινωνικού κινήματος και των κομμάτων της Αριστεράς.

Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τον εάν αυτές οι δυνάμεις ή μέρος αυτών των δυνάμεων επιλέξουν να πολιτευθούν με άξονα απλώς μια «καλύτερη διακυβέρνηση της «ΤΔΒΚ». Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα τεράστιο πολιτικό κενό. Εάν οι αναζητήσεις της αντιπολίτευσης κινηθούν μόνο στο πως θα καλύψουν αυτό το κενό, τότε υπάρχει η προοπτική το πολιτικό τους πρόγραμμα να εγκλωβιστεί στο ζήτημα της «διόρθωσης της λειτουργίας» δομών που ήδη καταρρέουν. Αντίθετα, εάν αυτές οι αναζητήσεις συνδυαστούν με πολιτικές «ανυπακοής», όπως για παράδειγμα το μποϊκοτάρισμα των εργασιών της «Βουλής» (κάτι που έγινε και στο παρελθόν), τότε θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση η εκτελεστική εξουσία που δεν βρίσκεται στον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, επηρεάζει διάφορες πτυχές του Κυπριακού και συνεπώς η σημασία των πολιτικών προσανατολισμών που θα επικρατήσουν είναι μεγάλη.

Η συνένωση των δυνάμεων της τουρκικής αντιπολίτευσης μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική και να υπάρξει ανατροπή ή έστω κάποια αλλαγή;

Η συνεργασία βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης λειτουργεί πλέον «αναγκαστικά». Με την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος και την πόλωση των πολιτισμικών ταυτοτήτων, ούτως η άλλως η αντιπολίτευση εξαναγκάζεται σε συνεργασία και αναζητεί το 50%+1. Έστω και αν είναι εσωτερικά πολύ διαφοροποιημένη, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επικρατήσει εκλογικά εκτός συνεργασιών. Επομένως η χώρα έχει ήδη μπει σε ένα είδος διπολικού συστήματος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αντιπολιτευτικού πόλου είναι η αξιοσημείωτη προσπάθεια σε μια ευρεία συμφωνία υιοθέτησης ενός ενισχυμένου κοινοβουλευτικού συστήματος. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές πλειοψηφίες που θα προκύψουν. Παραμένει όμως γεγονός ότι η τελική αλλαγή στη διακυβέρνηση θα εξαρτηθεί, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων, και από την επιλογή και τον ρόλο που θα έχει το κουρδικό κίνημα. Τόσο σε ότι αφορά στις αποφάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, όσο και σε ότι αφορά στις επιλογές ενός μεγάλου μέρους των Κούρδων ψηφοφόρων που μέχρι και την περίοδο 2015-2017 τουλάχιστον είχαν στηρίξει το ΑΚΡ.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ανατροπή στην Τουρκία και αλλαγή συμπεριφοράς δεν μπορεί να αναμένεται με εξαγγελία κυρώσεων αλλά μόνο με αυτονόμηση των Κούρδων. Ποια η άποψή σας;

Είναι γεγονός ότι η επίλυση του Κουρδικού μπορεί να ενισχύσει την διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Τουρκία. Όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Κουρδικό είναι ένα περιφερειακό ζήτημα και ως εκ τούτου ιδιαίτερα περίπλοκο. Η διαφορετικότητα στόχων εντός του κουρδικού πληθυσμού σε τέσσερα διαφορετικά κράτη, είναι μόνο μια ένδειξη της πολυπλοκότητας του θέματος. Δίπλα σε αυτή εισέρχεται και η διαφορετική πορεία ενσωμάτωσης των Κούρδων της Τουρκίας με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Επιπλέον παράγοντας είναι και η πολιτική θέση του κουρδικού κινήματος εντός Τουρκίας για την επίλυση του προβλήματος και οι ανταγωνισμοί που προκύπτουν με το ίδιο το ΡΚΚ. Άρα υπάρχει και η «ενδοκουρδική» διάσταση. Συνεπώς η ενίσχυση των προοπτικών εκδημοκρατισμού στη χώρα δεν αφορούν μόνο σε μια συγκεκριμένη ατζέντα ανοιχτών πολιτικών ζητημάτων. Συμπεριλαμβάνουν το σημαντικότερο θέμα του ποιες είναι οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα αναλάβουν να τα επιλύσουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σχέσης που θα έχουν με το διεθνή παράγοντα. Ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ρωσία, τότε εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η «αλλαγή συμπεριφοράς» τελικά εξαρτάται από πολύ λεπτές ισορροπίες, συνεχείς διαπραγματεύσεις, αλλά και από την πιθανότητα αλλαγής διακυβέρνησης στην ίδια την Τουρκία.

Το επεισόδιο με τους 10 πρέσβεις που κήρυξε ο Ερντογάν ως ανεπιθύμητα πρόσωπα θα έχει τις όποιες επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας και την εξωτερική της πολιτική;

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι το πλέον χαρακτηριστικό των πολύ λεπτών ισορροπιών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που προαναφέρθηκαν. Από την μια πλευρά φαίνεται ότι εκφράζονται ευκολότερα οι διαφωνίες που υπάρχουν εντός των δομών εξουσίας του τουρκικού κράτους ως αποτέλεσμα της φθοράς της εξουσίας. Από την άλλη πλευρά όμως, η διπλωματική στάση των κρατών που αφορά το θέμα δείχνει ότι στο παρόν στάδιο δεν επιλέγεται η ολική σύγκρουση με την Άγκυρα ακριβώς εξαιτίας της υπερεξάπλωσης της εξωτερικής της πολιτικής σε χώρους που διατηρούν συμφέροντα δυνάμεις της Δύσης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, 31 Οκτωβρίου 2021

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: