«Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος»

img_4121-1.jpg
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την σημερινή επίσκεψη του δημοσιογράφου Cenk Mutluyakalı στο Βαρώσι.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η μετάφραση μεγάλων αποσπασμάτων από το χθεσινό άρθρο του Cenk Mutluyakalı στην εφημερίδα Yeni Düzen σε σχέση με τις εξελίξεις για το άνοιγμα του Βαρωσιού. Χαρακτηριστικός ο επικριτικός προσανατολισμός του κειμένου του.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί καυχόμαστε. Λες και ήταν άλλοι που μετέτρεψαν μια πόλη παγκόσμιο θαύμα σε μνημείο ντροπής, τώρα αναφερόμαστε και στα καλά νέα του ‘ανοίγματος’ της. Διαλύσαμε μια τέτοια πόλη. Την λεηλατήσαμε, την φθείραμε και την βρομίσαμε.

Αντί ντροπής τώρα κάνουμε πολιτική επί της ασχημίας που δημιουργήθηκε. Αντί να ντρεπόμαστε από την καταστροφή μιας τουριστικής πόλης που είχε τα ξενοδοχεία της, τα μουσεία, τα σινεμά, τα θέατρα της, τις τράπεζες και τις βίλες της, τώρα κομπάζουμε: ‘Θα την ανοίξουμε!. Θα την επιστρέψουμε!, θα την σώσουμε!’.

Αυτό που ζούμε είναι η επιστροφή του δολοφόνου στην σκηνή του εγκλήματος. Επιστρέφουμε και κοιτάζουμε το ‘πτώμα μας’. Κάνουμε ασκήσεις επί του χάρτη της καταστροφικής μας κατάστασης, προβαίνουμε σε επιτόπια μελέτη και περπατούμε πάνω στα σημάδια του αίματος. Μετά από χρόνια ζωγραφίζουμε το πορτρέτο αυτών που καταστρέψαμε.

Επιπλέον εδώ υπάρχει μια ακατανόητα αντιφατική στάση. Η διεύθυνση Βακουφίων φωνάζει, διοργανώνει εκστρατείες και κάνει φιλμάκια: ‘Εδώ είναι δικά μας, βακουφικές περιουσίες δεν μπορούν να πωληθούν, ούτε να παραχωρηθούν, οι τελευταίοι χρήστες είναι παράνομοι’. Αλλά το μυαλό μας λειτουργεί με ένα τρόπο αναφορικά με το Βαρώσι και με πολύ διαφορετικό σε σχέση με την Κερύνεια, την Μόρφου, την Καρπασία…

Δημιουργήσαμε το παραμύθι της θυματοποίησης, το διηγηθήκαμε μεταξύ μας, το πιστέψαμε και παίρνουμε παρηγοριά. Επιπλέον καυχόμαστε: Θα ανοίξουμε το Βαρώσι… μετά από τόσα χρόνια που δημιουργήσαμε ένα πραγματικό σκουπιδότοπο!

Και τώρα ποιος θα αναλάβει το βάρος των αποζημιώσεων τόσων χρόνων; Μήπως ο αξιωματικός που διέταξε την επίθεση; Ή οι υφιστάμενοι του που λεηλάτησαν; Είμαι περίεργος τι λένε στους Υπουργούς που έρχοναι από την Τουρκία και γυρίζουν με τα ελικόπτερα πάνω από το ναυάγιο… ‘Ορίστε τα έργα μας;’ Ή ‘την κάναμε να μας μοιάζει;’».

Μετάφραση/Απόδοση: Νίκος Μούδουρος

30 Αυγούστου 2019

Το άρθρο στην εφημερίδα Yeni Düzen: «Katil cinayet mahalline geri dönüyor», 29.8.2019.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: