Λίγο πριν το δημοψήφισμα… Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

ohal_dudak

Τα πιο κάτω στοιχεία Ιανουαρίου 2017, αφορούν στην πολιτική καταστολής του τουρκικού κράτους που εφαρμόζεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και το οποίο έχει ανανεωθεί συνολικά τρεις φορές κατά την περίοδο μετά την αποτυχημένη πραξικοπηματική απόπειρα του Ιουλίου 2016. Η κατάσταση που δημιουργεί η εφαρμογή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου 2017.

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στον Τύπο/ΜΜΕ:

Σε όλη την προαναφερθείσα χρονική διάρκεια απαγορεύτηκε η λειτουργία 177 ΜΜΕ, με αποτέλεσμα περίπου 2.500 δημοσιογράφοι να χάσουν την εργασία τους. Από το σύνολο των απαγορευμένων ΜΜΕ, τα 155 έκλεισαν με κυβερνητικά διατάγματα, ενώ 12 τηλεοπτικοί σταθμοί και 10 ραδιοφωνικοί έκλεισαν με υπουργικό διάταγμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουρκίας, σε 780 δημοσιογράφους ακυρώθηκε η κάρτα Τύπου, 144 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και ακόμα 189 δημοσιογράφοι δέχτηκαν λεκτικές ή/και φυσικές επιθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 10 πρόσωπα της εφημερίδας Cumhuriyet (δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας) που κρατούνται για 124 μέρες χωρίς ακόμα να έχει κατατεθεί το κατηγορητήριο εναντίον τους (μέχρι την 8η Μαρτίου 2017). Ο Ahmet Şık συνεργάτης της Cumhuriyet κρατείται για 68 συνεχόμενες μέρες (μέχρι την 8η Μαρτίου 2017).

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στα κοινωνικά δίκτυα:

Κατά την προαναφερθείσα περίοδο, 1656 πρόσωπα (χρήστες κοινωνικών δικτύων) συνελήφθησαν, ενώ για ακόμα 10.000 πρόσωπα συνεχίζονται έρευνες και δικαστικές διαδικασίες με κατηγορίες που ποικίλουν από «προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης», «σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση», «καλλιέργεια μίσους στην κοινωνία», «αμφισβήτηση της ενότητας του κράτους και του έθνους», «προσβολή εναντίον κρατικών αξιωματούχων», «απειλή κατά της ασφάλειας του κράτους» κλπ.

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και το κουρδικό κίνημα:

Μετά τη δημοσίευση του κυβερνητικού διατάγματος Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου 2017, συνελήφθησαν 71 συν-δήμαρχοι του Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών (Demokratik Bölgeler Partisi – DBP) και διορίστηκαν κρατικοί επίτροποι σε 51 Δήμους των νοτιοανατολικών περιοχών. Συνελήφθησαν επίσης 12 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) μεταξύ των οποίων και οι δύο συν-πρόεδροι του κόμματος. Περαιτέρω συνελήφθησαν 29 συν-πρόεδροι νομαρχιακών επιτροπών του HDP και 57 συν-πρόεδροι επαρχιακών επιτροπών του συγκεκριμένου κόμματος. Περίπου 750 στελέχη του κόμματος σε επαρχιακό και νομαρχιακό επίπεδο συνελήφθησαν, μαζί με 3 στελέχη του κεντρικού εκτελεστικού συμβουλίου του.

 

Νίκος Μούδουρος

14 Μαρτίου 2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: