Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Μετίν Μουνίρ, στο σημερινό του άρθρο με τίτλο «Μπορεί να είναι το 2017 το τελευταίο έτος της ΤΔΒΚ;» στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24, αναφέρεται σε πληροφορίες που άντλησε από κύκλους του Έρντογαν, αλλά και από ανώνυμες τουρκοκυπριακές πηγές σε σχέση με τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Περιληπτικά ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι «ο Έρντογαν είναι ο μεγάλος ‘άγνωστος’» σε σχέση με την εξέλιξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, γιατί ουσιαστικά κανένας δεν γνωρίζει τι τελικά θα πράξει σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση Ε/Κ και Τ/Κ στα υπόλοιπα θέματα πέραν των εγγυήσεων.
Όμως όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πηγή που βρίσκεται κοντά στον Έρντογαν επαναλαμβάνει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας οραματίζεται την προσάρτηση της Κύπρου και τη μετατροπή των βόρειων εδαφών στον 82ο νομό της Τουρκίας. «Όπως ο Ατατούρκ προσάρτησε το Χατάϊ έτσι και ο Έρντογαν θέλει να προσαρτήσει την Κύπρο». Το κείμενο συνεχίζει αναφέροντας ότι η προτεραιότητα του Έρντογαν είναι το προεδρικό σύστημα και συνεπώς η συνέχιση της συνεργασίας με το ΜΗΡ, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.
Ακριβώς λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει για το επερχόμενο δημοψήφισμα των συνταγματικών αλλαγών, ο Έρντογαν δε θα επιλέξει να πλήξει την «ντε φάκτο τουρκική κυριαρχία στην Κύπρο». Αντίθετα θα ακολουθήσει βήματα προσάρτησης της βόρειας Κύπρου, ή βήματα που θα οδηγούν μελλοντικά στην προσάρτηση.
Σύμφωνα με το άρθρο του Μετίν Μουνίρ, κύκλοι γύρω από τον Έρντογαν υπογραμμίζουν ότι το σενάριο της προσάρτησης αντιμετωπίζει δύο προβλήματα, τα οποία όμως έχουν τρόπο επίλυσης:
Το πρώτο πρόβλημα είναι η άρνηση των Τουρκοκυπρίων σε μια τέτοια προοπτική. Αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί με την πολιτογράφηση εποίκων αργότερα μέσα στο 2017.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι διεθνείς αντιδράσεις. Σε αυτό το επίπεδο ο Έρντογαν υπολογίζει ότι η Ε.Ε έχει ανάγκη την Τουρκία περισσότερο από την Κύπρο στο θέμα του προσφυγικού και δε θα κάνει κάτι πέραν των δημόσιων καταδικαστικών δηλώσεων. Το παράδειγμα της Κριμαίας μπορεί να λειτουργήσει επίσης καταλυτικά, με την έννοια του ότι κανένα κράτος δε θα αναγνωρίσει την προσάρτηση των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών, αλλά τίποτε πέραν αυτού δε θα γίνει εναντίον της Τουρκίας. Η Άγκυρα υπολογίζει ότι τόσο η Μόσχα, όσο και η νέα αμερικανική κυβέρνηση δε θα αντιδράσουν δυναμικά (π.χ με εμπάργκο) εναντίον της Τουρκίας σε μια τέτοια ενέργεια, παρόλο που όντως γίνεται κατανοητό ότι η προσάρτηση είναι επιλογή που θα προκαλέσει περαιτέρω διεθνή απομόνωση της χώρας.
7 Ιανουαρίου 2017
(Το πιο πάνω κείμενο είναι περίληψη και όχι μετάφραση του κειμένου στην τουρκική γλώσσα)