Αφώτιστες στιγμές κυπριακής ιστορίας 3

Στις 9 Οκτωβρίου 1965 κατά τις πρωϊνές ώρες, η 5χρονη Τουρκοκύπρια Ίντζιε Ντερβίς (İnce Derviş) έχασε τη ζωή της από την επιδημία διφθερίτιδας. Βρισκόταν στο τουρκοκυπριακό νοσοκομείο Λευκωσίας από τις 4 του ίδιου μήνα, αλλά τελικά δεν ήταν εφικτή η βελτίωση της υγείας της. Η μικρή Ίντζε καταγόταν από το χωριό Μαρί και ζούσε στους τουρκοκυπριακούς θύλακες της περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο πάνω δημοσίευμα της εφημερίδας Halkın Sesi αναφέρει ότι η αύξηση των περιστατικών διφθερίτιδας παρατηρήθηκε και σε χωριά όπως η Αλαμινός, το Πέργαμος, η Κοφίνου και η Γαλάτια. Δηλαδή σε περιοχές που ήταν ενταγμένες στους αποκλεισμένους τουρκοκυπριακούς θύλακες της περιόδου των διακοινοτικών ταραχών.
Η εμφάνιση της επιδημίας διφθερίτιδας ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1965. Εκείνη την περίοδο η κοινωνική και οικονομική κατάσταση του πληθυσμού στους θύλακες ήταν ίσως στα χειρότερα επίπεδα της δεκαετίας του εγκλωβισμού των Τουρκοκυπρίων (από το 1963 μέχρι και το καλοκαίρι του 1974). Η οικονομική κατάρρευση, η πείνα και η φτώχεια, σε συνδυασμό με τις μολύνσεις που προκλήθηκαν από την συνολική ανυπαρξία φροντίδας, ήταν ανάμεσα στα καθημερινά βιώματα των Τουρκοκύπριων προσφύγων. Η άθλια κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και η συνολική κατάρρευση του προσφυγικού πληθυσμού, ενισχύθηκε και από την επιβολή εμπάργκο προς τους θύλακες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η περίοδος της εμφάνισης διάφορων ασθενειών και επιδημιών ήταν και η περίοδος της πιο αυστηρής απαγόρευσης εισόδου διαφόρων υλικών-προϊόντων στους θύλακες, τα οποία τότε καταγράφονταν στη γνωστή «λίστα στρατηγικών υλικών».
Η κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και φαινομένων όπως ήταν η εμφάνιση επιδημιών, αποτέλεσαν στοιχεία της γενικότερης πολιτικής αντιπαράθεσης. Η ιδεολογική σύγκρουση για τα προαναφερθέντα ζητήματα, ήταν βεβαίως τόσο διακοινοτική, όσο και ενδοκοινοτική. Ο τίτλος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος της Halkın Sesi, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκοκυπριακής Δεξιάς της περιόδου, είναι χαρακτηριστικός του κλίματος και της θέσης που είχαν θέματα όπως ο θάνατος από τη διφθερίτιδα στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος στις 10 Οκτωβρίου 1965 αναφέρει: «Είχαμε το πρώτο θύμα της διφθερίτιδας εξαιτίας της βαρβαρότητας των Ελληνοκυπρίων».
Νίκος Μούδουρος
14 Ιανουαρίου 2016