Διαφοροποιήσεις στους έποικους και ο Akıncı

YDH
Το προεδρείο του «Κινήματος της Αναγέννησης», μιας από τις ισχυρότερες οργανώσεις της Δεξιάς ανάμεσα στους έποικους. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο 2015. Το κίνημα αυτό αντικατοπτρίζει μια νέα κοινωνική διαστρωμάτωση ανάμεσα στον τουρκικό πληθυσμό, καθώς και τη δημόσια έκφραση σχετικά νέων αιτημάτων και διεκδικήσεων.

Η «Πρωτοβουλία Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών της ΤΔΒΚ» συνεχίζει τις έντονες της επικρίσεις ενάντια στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akıncı. Η «Πρωτοβουλία» αυτή είναι ουσιαστικά μια ομπρέλα ευρύτερα δεξιών αλλά και εθνικιστικών οργανώσεων Τουρκοκυπρίων και Τούρκων, στην οποία όμως κυριαρχούν αυτές των εποίκων. Σε ανακοίνωσή της στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, η Πρωτοβουλία καταγγέλλει το γεγονός ότι οι οργανώσεις μέλη της δεν προσκλήθηκαν στη συγκέντρωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που διοργάνωσε ο Akıncı στις 22 Σεπτεμβρίου με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παραβιάζει με τη στάση του τη συνταγματική αρχή της ισοτιμίας των πολιτών και αποκρύβει από ένα μέρος της κοινωνίας την σημαντική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης ότι στον ελληνοκυπριακό Τύπο εμφανίζονται δημοσιεύματα σε σχέση με την επιστροφή εδαφών και περιουσιών που τώρα χρησιμοποιούνται από «πολίτες της ΤΔΒΚ» που ήρθαν μετά το 1974, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι εν λόγω οργανώσεις έχουν πλέον εύλογες υποψίες ότι αυτή η «διχαστική στάση» του Τουρκοκύπριου ηγέτη συνεχίζεται και στο τραπέζι των συνομιλιών.

Τέλος η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι εν λόγω οργανώσεις επαναλαμβάνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν την περιουσία που τους έχει παραχωρηθεί και η οποία συνδυάζεται με την υπηκοότητα που έχουν λάβει, καθώς και το ότι θα απορρίψουν ενδεχόμενη συμφωνία τεθεί ενώπιον τους στο προαναφερθέν πλαίσιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες εθνικιστικές οργανώσεις επικρίνουν την πολιτική που ακολουθεί ο Akıncı. Πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν εξέφρασαν δημόσια και με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τις απόψεις τους για ζητήματα όπως το περιουσιακό, το θέμα του πληθυσμού στη λύση του Κυπριακού και τις θέσεις που προωθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των οργανώσεων στις οποίες συσπειρώνεται ένα μέρος του τουρκικού πληθυσμού. Για παράδειγμα από την εν λόγω Πρωτοβουλία απουσιάζουν οργανώσεις των Αλεβιτών, των Κούρδων και άλλων πολιτιστικών ή/και εθνοτικών συνόλων τουρκικού πληθυσμού που ζει στα κατεχόμενα.

Η απουσία της «άλλης φωνής» από την Πρωτοβουλία, είναι αποτέλεσμα της έντονης ιδεολογικής αλλά και κοινωνικής διαφοροποίησης που καταγράφεται εντός των Τούρκων εποίκων και μεταναστών στα κατεχόμενα. Είναι επίσης προϊόν των διαφοροποιήσεων που σημειώνονται στο επίπεδο της δημόσιας έκφρασης των αιτημάτων του τουρκικού πληθυσμού σε ανταγωνισμό ή όχι με ένα μέρος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Παράλληλα, η συγκεκριμένη αντιπαράθεση φωτίζει και ένα μέρος της κοινωνικής εξέλιξης και διαφοροποίησης του ίδιου του πληθυσμού που έφτασε στην Κύπρο μετά το 1974 είτε μέσα από την στρατηγική του εποικισμού, είτε μέσα από διαφορετικά μεταναστευτικά ρεύματα (ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1990 και μετά).

Συνεπώς, πέραν του ξεκάθαρου μηνύματος των πιέσεων που νιώθει ο Akıncı, η συγκεκριμένη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αποτελεί ακόμα ένα μικρό δείγμα των νέων αναλυτικών εργαλείων που εμφανίζονται, χρήσιμων ως προς την κατανόηση των πολυεπίπεδων συγκρούσεων οι οποίες υπάρχουν και εξελίσσονται στην κοινωνία των κατεχόμενων από το 1974 και μετά.

Ο κατάλογος των 18 οργανώσεων (και των εκπροσώπων τους) που συναποτελούν την «Πρωτοβουλία»:

KKTC SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İNSİYATİFİ

1- ADIYAMANLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

BAŞKAN : HÜSEYİN KAYALAR

2- ANADOLU KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ

BASIN SÖZCÜSÜ: İSMAİL BÜKÜLMEZ

3- ATATÜRKÇÜ YAŞAM DERNEĞİ

BAŞKAN : AHMET İŞCAN

4-ÇUKUROVALILAR DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ

BAŞKAN: TURGUT KARA

5-DR FAZIL KÜÇÜK HAREKETİ

BAŞKAN: MUSTAFA ÇALUDA

6- ESNAF VE SANATKARLAR MERKEZ BİRLİĞİ

BAŞKAN:KEMAL ALTUNCUOĞLU

7-GAZİANTEPLİLER KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

BAŞKAN: MESUT AYAR

8- İNŞAAT EMEKÇİLERİ DAYANIŞMA DERNEĞİ

HÜSEYİN DİKBAŞ

9-KIBRIS TÜRK HATAY KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ

BAŞKAN: BERTAN ZAROĞLU

10-KKTC AHISKA TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

BAŞKAN: HAKAN UYGUN

11-KONYALILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

BAŞKAN: HÜSEYİN SANCAR

12-KIBRISTA VAROLUŞ HAREKETİ

SÖZCÜ: PROF DR ATA ATUN

13- LEFKOŞA DOSTLUK DERNEĞİ

BAŞKAN: ALİ KANSU

14-MİDYATLILAR BÜTÜNLEŞME VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

BAŞKAN: FAİSAL DADELEN

15- R.R. DENKTAŞ DÜŞÜNCELERİNİ YAŞATMA DERNEĞİ

BAŞKAN: LATİF AKÇA

16- YENİ DOĞUŞ HAREKETİ

SÖZCÜ: ERHAN ARIKLI

17- YURTDIŞINDA YAŞAYAN KIBRISLI TÜRKER BİRLİĞİ

BAŞKAN: KEREM HASSAN

18-KKTC SERACILAR BİRLİĞİ

BAŞKAN: FERİT ERGÜN

Νίκος Μούδουρος

23 Σεπτεμβρίου 2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: