Το πιο πάνω φιλμάκι είναι το 7λεπτο μήνυμα του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος στις 28 Νοεμβρίου 2014 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Τ/Κ κοινότητας. Ο νυν Τουρκοκύπριος ηγέτης ουσιαστικά προχώρησε στην τυπική ανακοίνωση αυτού που οι περισσότεροι ανέμεναν. Ήδη η προεκλογική του εκστρατεία χαρακτηρίζεται από τα βασικά της μηνύματα και σαφώς διευκολύνεται από τη μη ύπαρξη απευθείας συνομιλιών στο Κυπριακό το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Μια πρώτη σύντομη αξιολόγηση των μηνυμάτων του, όπως προκύπτουν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του:
1. «Είμαι ένας από εσάς»: Αναπαράγει το στοιχείο εκείνο που παρουσιάζεται ως το μεγάλο του πλεονέκτημα. Η λαϊκή-συντηρητική δεξιά με τον ηγέτη της ως τον καθολικό εκφραστή όλων των συντηρητικών-παραδοσιακών αξιών μιας μικρής κλειστής κοινωνίας. Την ίδια στιγμή επαναφέρει τη διαχρονική του δημοφηλία ως ατού απέναντι σε σχετικά «άγνωστους» υποψηφίους (όπως η Σιμπέρ του Ρεπουμπλικανικού), αλλά και την στρατηγικού χαρακτήρα παρουσία του στην οικοδόμηση του τεράστιου δικτύου πελατειακών σχέσεων που δημιουργήθηκε ιδιαίτερα μετά το 1974.
2. «Ξέρω ότι δε θα παραιτηθείτε ποτέ από το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης σας»: Στο σημείο αυτό αγγίζει την κεντρική φλέβα της διεκδίκησης της Τ/Κ κοινότητας. Μια διεκδίκηση διαταξική που αλλάζει μόνο στον τελικό τρόπο έκφρασης της αυτοδιοίκησης… η ευρύτερη αριστερά βλέπει την αυτοδιοίκηση μέσα στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας ενώ η ευρύτερη δεξιά αντιμετωπίζει το ζήτημα ως αυτοδιοίκηση στα πλαίσια ενός χωριστού κράτους.
3. «Γνωρίζω ότι δε θέλετε να χάσετε την ταυτότητά σας και να ζημιώσετε την κοινοτική σας ύπαρξη»: Επίσης μια καθολική κοινοτική διεκδίκηση με διαφοροποιήσεις ως προς τον τρόπο διασφάλισης της προστασίας της ταυτότητας, αλλά και ως προς το περιεχόμενο της τ/κ ταυτότητας. Πάντως λόγω των μεγάλων αντιδράσεων που προκαλεί ο τρόπος διαχείρισης της Άγκυρας, ο Έρογλου επικαιροποιεί μια ισχυρή ιδεολογική φλέβα: αυτή ενός ιδιότυπου τουκοκυπριακου εθνικισμού, ο οποίος τοποθετείται με (σχεδόν) τον ίδιο τρόπο τόσο απέναντι από τους Ε/Κ, όσο και απένταντι απο την Τουρκία. Μια τάση που φαίνεται ιδιαιτερα μετά το 1974 και εκφράζεται με διάφορους τρόπους ως αποτέλεσμα της υπαρξης και λειτουργίας χωριστών δομών εξουσίας.
4. «Είμαι αποφασισμένος να εμπλακώ περισσότερο στα εσωτερικά ζητήματα διακυβέρνησης»: Το σημείο αυτό αποτελεί το εντελώς νέο στοιχείο της προεκλογικής και αφορά σε όλες τις υποψηφιότητες. Τα αδιέξοδα του τελευταίου χρονικού διαστήματος στο Κυπριακό εντατικοποιούν μια «νέα» μορφή αναζητήσεων για το μελλοντικό καθεστώς της κοινότητας. Επίκεντρο αυτών των αναζητήσεων είναι η μετάβαση από τη θέση ότι «πηγή όλων των προβλημάτων είναι το Κυπριακό» προς τη θέση ότι «πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των δομών τ/κ εξουσίας με ή χωρίς το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης». Η έντονη υπογράμμιση αυτού του δεδομένου από τρεις τουλάχιστον υποψήφιους (Ερογλου, Οζερσαϊ, Σιμπέρ) αναδεικνύει και τα νέα αρνητικά ρεύματα εντός της κοινότητας σε ότι αφορά τις προοπτικές λύσης ομοσπονδίας.
Νίκος Μούδουρος
28 Νοεμβρίου 2014