
Μέχρι και την 1η Αυγούστου 2014, δέκα μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες δημοσκοπήσεις από συνολικά δεκατρείς διαφορετικές εταιρείες του τομέα. Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν επικράτηση του Recep Tayyip Erdoğan. Μόνο δύο από τις δεκατρείς εταιρείες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών (στις 24 Αυγούστου 2014).
Συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν επικράτηση του Πρωθυπουργού από τον πρώτο γύρο των εκλογών, του δίνουν ποσοστά μεταξύ του χαμηλότερου 51% και του υψηλότερου 58.4%. Οι δύο δημοσκοπήσεις που αναφέρονται σε πιθανότητα δεύτερου γύρου, δίνουν στον Πρωθυπουργό ποσοστά 39.8% και 49.7% (και οι δύο αυτές δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν για λογαριασμό του CHP). Μέσος όρος των ποσοστών που φαίνεται να κερδίζει ο Erdoğan με βάση τις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις είναι το 53.8%.
Αντίθετα, ο Ekmeleddin İhsanoğlu, σύμφωνα με τις εν λόγω δημοσκοπήσεις, καταγράφει ποσοστό που κυμαίνονται μεταξύ του χαμηλότερου 34% και του υψηλότερου 41,4%. Μέσος όρος των δημοσκοπήσεων για τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το 36.94%. Αναφορικά με τον υποψήφιο του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Selahattin Demirtaş, το χαμηλότερο ποσοστό που φαίνεται να κερδίζει σύμφωνα με τις έρευνες γνώμης είναι το 7% και το υψηλότερο 10%. Μέσος όρος των δημοσκοπήσεων για τον Demirtaş είναι το 8.55%.
Πέραν των δημοσκοπήσεων, πολλές άλλες εκλογικές αναλύσεις που δεν βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας, υπογραμμίζουν ένα σταθερό προβάδισμα στον Erdoğan ανάμεσα στους ψηφοφόρους του εξωτερικού, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα αποτελέσουν το 4% του συνολικού εκλογικού σώματος και επομένως θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του 12ου Προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, ο Πρωθυπουργός μπορεί να καταγράψει ποσοστά που θα αγγίξουν το 60% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του εξωτερικού, κάτι που θα σημαίνει περισσότερα ποσοστά από το μέσο όρο εντός Τουρκίας. Άνω του μέσου όρου των ποσοστών του, αναμένεται να κερδίσει και ο Demirtaş με βάση τη σύνθεση των ψηφοφόρων του εξωτερικού. Οι εκτιμήσεις αυτές, παρόλο που δεν έχουν επιβεβαιωθεί με επιστημονικά στοιχεία, εντούτοις παρουσιάζουν μια ρεαλιστική εικόνα λαμβάνονται υπόψη κυρίως τη κοινωνική και ιδεολογική προέλευση των Τούρκων και Κούρδων μεταναστών (η πλειοψηφία τους είναι πιο κοντά στο ισλαμικό και το κουρδικό κίνημα).
Νίκος Μούδουρος
3 Αυγούστου 2014