Η δημοσκόπηση στο γραφείο του Erdoğan

temsil-krizinden-temsil-gucune-yeni-turkiye’nin-cumhurbaskani

Η πιο πρόσφατη έρευνα γνώμης που βρίσκεται αυτές τις μέρες ενώπιον του Erdoğan, έγινε από μια συνεργασία γνωστών εταιρειών που συνεργάζονται με το επιτελείο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Οι εταιρείες που ανέλαβαν τη διεξαγωγή της έρευνας είναι οι Pollmark, Anar, Genar, Denge, την οποία και έχουν παραδώσει στην ομάδα «εκλογικής στρατηγικής» του Πρωθυπουργού που αποτελείται από στελέχη του κόμματος, καθηγητές και ερευνητές στη δεξαμενή σκέψης SETA – που επίσης συνδέεται με το ΑΚΡ – καθώς και άλλων δημοσιογράφων και δημοσκόπων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο μεταξύ 5 και 11 Ιουλίου, με προσωπικές συνεντεύξεις σε 12 περιοχές της Τουρκίας, καλύπτοντας 29,154 άτομα, γεγονός που την αναδεικνύει ως την περιεκτικότερη δημοσκόπηση που έγινε μέχρι τώρα για τις προεδρικές.

Τα κυριότερα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:

  • Ποσοστό 13.5% δηλώνει αναποφάσιστο ή ότι δεν θα πάει να ψηφίσει. Το ποσοστό αυτό για τα δεδομένα της Τουρκίας θεωρείται ψηλό. Οι εκλογές φαίνεται να επηρεάζονται από την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Με την κατανομή των αναποφάσιστων τα ποσοστά των υποψηφίων διαμορφώνονται ως εξής: Erdoğan 54.6%, İhsanoğlu 38.1%, Demirtaş 7.3%.

Μερικά σχόλια των ερευνητών αυτής της δημοσκόπησης που διέρρευσαν στο σημερινό Τύπο (15 Ιουλίου 2014) επικεντρώνονται στους εξής άξονες:

  • Ο Erdoğan καταφέρνει να συσπειρώσει σχεδόν ολοκληρωτικά την εκλογική βάση του ΑΚΡ, ενώ διευρύνει την υποστήριξη του και από άλλους χώρους. Συγκεκριμένα κερδίζει 5% από το CHP, 17% από το ΜΗΡ και 9% από το HDP.
  • Η στήριξη προς τον Πρωθυπουργό επαναφέρει τα επίπεδα του δημοψηφίσματος του 2010, όταν το ΑΚΡ υποστήριξε μόνο του τις συνταγματικές αλλαγές και πήρε 58%. Συνεπώς, φαίνεται ότι υπάρχει ισχυρή προοπτική εκλογή του από τον 1ο γύρο των εκλογών, αλλά και ενίσχυση της επιρροής του ΑΚΡ. Στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για του επόμενους στόχους όπως είναι η έγκριση ενός νέου Συντάγματος.
  • Ο İhsanoğlu στο παρόν στάδιο δε συγκεντρώνει την υποστήριξη των 5 κομμάτων που τον στηρίζουν. Το μεγαλύτερο του πρόβλημα συνεχίζει να είναι η αντίδραση μερίδας της βάσης του CHP, καθώς και η επιρροή που έχει ο Πρωθυπουργός σε μερίδα της βάσης του ΜΗΡ.
  • Το κουρδικό κίνημα σημειώνει μια ελαφρά αύξηση του 1%.

 

15 Ιουλίου 2014

Νίκος Μούδουρος

ΠΗΓΗ: Abdülkadir Selvi, «Başbakan’ın masasındaki anket», Yeni Şafak, 15.7.2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: