Οι πολιτικοί κώδικες ενός λογότυπου

Erdogan Logosu
Το λογότυπου του Recep Tayyip Erdoğan για την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών 2014, έχει ήδη προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Αυτό είναι και μια από τις επιτυχίες του.

Μεταξύ όλων των άλλων χαρακτηριστικών του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), άφησε τη «σφραγίδα» του και στη σημασία που αποδίδει στις προεκλογικές εκστρατείες με επίκεντρο την ενεργοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων προπαγάνδισης των θέσεων του. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές και η υποψηφιότητα Erdoğan δε θα αποτελέσουν εξαίρεση. Αντίθετα αναμένεται να αποτελέσουν την κορυφαία στιγμή του κόμματος (και) στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο συγκεκριμένο τομέα. Ήδη το ΑΚΡ έχει εκδόσει ένα έγγραφο 74 σελίδων με τίτλο «Το αλφάβητο των προεδρικών εκλογών 2014», στο οποίο καταγράφονται με λεπτομέρεια όλες οι οδηγίες για την προεκλογική εκστρατεία μέχρι και τον τρόπο χρησιμοποίησης του εμβλήματος-λογότυπου του υποψήφιου Προέδρου.

Από μόνο του το λογότυπο συνιστά μια ολοκληρωμένη πολιτική δήλωση, τόσο για το παρελθόν του υποψήφιου, όσο και για τους μελλοντικούς στόχους που θα επιδιώξει να υλοποιήσει ως ο 12ος Πρόεδρος της χώρας.

Το προεκλογικό έμβλημα του Erdoğan αποτελείται από τρία βασικά θέματα/στοιχεία:

Η ανατολή/γέννηση του ήλιου: Συμβολίζει τη δημιουργία της «νέας Τουρκίας» και το σημείο που έφτασε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ υπό την ηγεσία Erdoğan. Η «νέα Τουρκία» αποτελεί την ίδια στιγμή τη βάση ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας και των προγραμματικών θέσεων του υποψηφίου. Ο ήλιος δείχνει τη «μεγαλοσύνη» της χώρας και τη συνέχιση της ανάπτυξης της. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανανέωση της ελπίδας, την ενίσχυση της αλληλεγγύης του millet και την κοινωνική «ενότητα» που χαρκτηρίζει την ηγεμονία του πολιτικού Ισλάμ. Μια «ενότητα» που έχει στο επίκεντρο τη «συναίνεση» στην πορεία του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού.

Ο δρόμος και το ταξίδι: Συμβολίζει ολόκληρη τη ζωή και τη πολιτική σταδιοδρομία του Erdoğan. Οι «στροφές» και τα «πισωγυρίσματα» εξηγούν τα εμπόδια και την «καταδίωξη» των οραμάτων του ίδιου και του ιδεολογικού χώρου που εκφράζει σήμερα, κυρίως από το αυταρχικό κεμαλικό κατεστημένο των προηγούμενων δεκαετιών. Την ίδια στιγμή ο δρόμος φέρνει στο προσκήνιο την αφοσίωση του ηγέτη στην οικοδόμηση της «νέας Τουρκίας», στη δημιουργία της μεγάλης «συντηρητικής-ρεπουμπλικανικής» Τουρκίας, όπου η θρησκεία θα είναι ο βασικότερος παρονομαστής του «έθνους-millet».

Το όνομα του υποψήφιου: Το όνομα του Erdoğan ουσιαστικά και με ξεκάθαρο τρόπο δείχνει το πολιτικό πρόσωπο που θα υλοποιήσει το συνδυασμό των στόχων και «συμβολισμών» που έθεσαν προηγουμένως τόσο ο ήλιος, όσο και ο δρόμος-το ταξίδι. Είναι το όνομα που «ενώνει» την Τουρκία, την κοινωνία της και που η πυκνογραμμένη του μορφή, περιθωριοποιεί κάθε αμφισβήτηση ως προς την «ενότητα του millet». Ο υποψήφιος είναι τελικά ο «υποψήφιος του millet», το οποίο άλλωστε αποτελεί και ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής.

Μια από τις επιτυχίες του συγκεκριμένου λογότυπου που θα χρησιμοποιεί το επιτελείο του Erdoğan είναι και το ότι με τη δημοσιοποίησή του προκάλεσε αμέσως συζητήσεις. Άλλοι υποστήριξαν ότι αποτελεί αντιγραφή του λογότυπου που χρησιμοποίησε ο Obama το 2008. Η πιο χαρακτηριστική «αποκάλυψη» με βαθύτερα πολιτικά και ιδεολογικά νοήματα όμως, δόθηκε από τον Υπουργό Δημοσιονομικών, Mehmet Şimşek, ο οποίος από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, υποστήριξε ότι στο λογότυπο και συγκεκριμένα στο δρόμο, κρύβεται η αραβική επιγραφή του ονόματος του Μωάμεθ. Μια ευθεία παραπομπή στο θρησκευτικο-πολιτικό πλαίσιο της φράσης «ο δρόμος είναι ο δικός Του δρόμος» (δηλ. του Προφήτη Μωάμεθ).

Το λογότυπο της προεκλογικής Erdoğan δίπλα από την αραβική γραφή του ονόματος του Μωάμεθ
Το λογότυπο της προεκλογικής Erdoğan δίπλα από την αραβική γραφή του ονόματος του Μωάμεθ και τη φράση «ο δρόμος είναι ο δικός Του δρόμος».

 

Νίκος Μούδουρος

7 Ιουλίου 2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: