Δημοτικές Εκλογές στην Τουρκία: Πρώτα σχόλια και αριθμοί…

yerel secim 2014

Στο 20% της καταμέτρησης

AKP: 49.2%

CHP: 27.3%

MHP: 14%

BDP: 5%

Το μεγάλο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση στο παρόν στάδιο φαίνεται να είναι η προοπτική να σπάσει το φράγμα του 30%, εξέλιξη που θα επηρεάσει καταλυτικά τον πολιτικό χάρτη της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή στο παρόν στάδιο το κυβερνών ΑΚΡ φαίνεται ότι με απώλειες σε σύγκριση με το ποσοστό των γενικών εκλογών του 2011 συνεχίζει να αποτελεί ηγεμονική δύναμη. Η πόλωση όμως το εμποδίζει από του να διασφαλίσει αυτή την ηγεμονία σε όλη την Τουρκία. Στις κουρδικές περιοχές της χώρας το κυβερνών κόμμα σημεώνει αύξηση χωρίς ωστόσο να απειλεί την επικυριαρχία του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Πάντως μέχρι στιγμής η πολιτική γεωγραφία της Τουρκίας δεν αλλάζει δραστικά. Τα μεσογειακά παράλια και το Αιγαίο συνεχίζουν να αποτελούν κάστρα της αντιπολίτευσης, οι κουρδικές περιοχές ελέγχονται από το κουρδικό κίνημα και η ευρύτερη κεντρική Ανατολία από τις συντηρητικές δυνάμεις. Σημειώνεται υποχώρηση της Αριστεράς στις εργατικές πόλεις στα περίχωρα της Κω/πολης με άνοδο των ποσοστών του ΑΚΡ.

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της καταμέτρησης

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν 4% καταμέτρησης: ΑΚΡ 53.8% CHP 18.9% MHP 17.3% BDP 5.9% #Turkey #elections2014inTurkey

Αρχικά σχόλια λίγο πριν την καταμέτρηση:

Το μεγαλύτερο κίνητρο των ψηφοφόρων για συμμετοχή στις σημερινές εκλογές φαίνεται να ήταν η ένταση της πολιτικής-ιδεολογικής ταυτότητας. Κάτι που προκλήθηκε κυρίως από την πόλωση του τελευταίου χρόνου. Φαίνεται επίσης ότι οι συμμαχίες που σχηματίστηκαν τοπικά, αναλόγως δυναμικών, θα αποτελέσουν και γέφυρες για συνεργασίες των κομμάτων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Στο επίκεντρο όλων αυτών ήταν η ενδοϊσλαμική αντιπαράθεση μεταξύ Έρντογαν-Γκιουλέν.

Η αντιπαράθεση των δύο ισλαμικών αντιλήψεων ήταν τόσο ισχυρή που καθόρισε στις δημοτικές εκλογές το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον και τις θέσεις άλλων κομμάτων. Σχεδόν όλοι έχουν τοποθετηθεί στη βάση που καθόρισε το ΑΚΡ και η κοινότητα Γκιουλέν (είτε υπέρ είτε εναντίον).

Όπως αναμενόταν η κοινωνική και πολιτική πόλωση στην Τουρκία παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των σημερινών δημοτικών εκλογών. Ήδη η μέρα άρχισε με πολλές καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για νοθείες σε κάλπες, πληροφορίες βέβαια που δεν μπορούν να τύχουν διασταύρωσης τουλάχιστον τώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία που διαδίδεται αυτή τη στιγμή από το τουϊτερ για 754 ψηφοδέλτια υπέρ του ΑΚΡ τα οποία σημειώθηκαν και αφαιρέθηκαν από τη διαδικασία ως «σημαδεμένα».

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Τουρκίας μεταδίδουν την ιδιαίτερη προσπάθεια που κάνουν τα κομματικά επιτελεία για να αποκαλύψουν πιθανές νοθείες που έγιναν. Αυστηρές είναι οι οδηγίες που έχουν όλα τα τοπικά επιτελεία γεγονός που δείχνει τη σημασία που αποδίδουν όλα τα κόμματα στο φαινόμενο της νοθείας.

Χαρακτηριστικό της πόλωσης που επικρατεί είναι και τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας μεταξύ φίλων και ψηφοφόρων διαφορετικών κομμάτων. Στις περιοχές της Αντιόχειας (Hatay) και Γκαζίαντεπ (Gaziantep) σημειώθηκαν τα σοβαρότερα επεισόδια με αποτέλεσμα 8 νεκρούς και 18 τραυματίες. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε στους 27.

Το κλίμα των ημερών αναμένεται να επηρεάσει τη συμμετοχή στις κάπλες. Η Τουρκία γενικά καταγράφει ψηλή συμμετοχή στις κάλπες, μια τάση που φαίνεται ότι λόγω της πολιτικής κατάστασης θα ενισχυθεί στις σημερινές δημοτικές εκλογές.

Yerel Secim 2014

Ήδη όπως δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ, η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί σε 32 νομούς της χώρας. Η επίσημη έναρξη της καταμέτρησης θα ξεκινήσει μετά από σχετική οδηγία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της χώρας.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2009, το ΑΚΡ κέρδισε συνολικά 38.8%, το CHP 23.1%, το ΜΗΡ 16.1% και το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (τώρα Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας-BDP) κέρδισε 5.7%.

Το κυβερνών ΑΚΡ με βάση τα ποσοστά του στις προηγούμενες δημοτικές κέρδισε 10 μητροπολιτικούς δήμους, 45 νομούς και 481 δήμους. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, κέρδισε 3 μητροπολιτικούς δήμους, 13 νομούς και 180 δήμους. Το ΜΗΡ κέρδισε 1 μητροπολιτικό δήμο, 10 νομούς και 138 δήμους. Το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας κέρδισε 1 μητροπολιτικό δήμο, 8 νομούς και 57 δήμους.

 

 

Νίκος Μούδουρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: