Ισλαμική συμμαχία, αντιθέσεις και κρίσεις στην Τουρκία

Η Τουρκία σήμερα: Κρίσεις και Αντιθέσεις

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την 3η Διάλεξη στο πλαίσιο του «Πανεπιστημίου του Δημότη»

Με ομιλητή τον ακαδημαϊκό Δρ. Νίκο Μούδουρο, πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου η τρίτη διάλεξη του «Πανεπιστημίου του Δημότη» στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αγίου Αθανασίου. Συνδιοργανωτές ήταν το Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Αγίου Αθανασίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Europe Direct Λεμεσού.

Θέμα της ομιλίας ήταν «Η Τουρκία σήμερα: Κρίσεις και Αντιθέσεις», με τον Δρ. Μούδουρο να αναλύει το πλαίσιο της ισλαμικής ηγεμονίας, με ειδική αναφορά στους σταθμούς που οδήγησαν στην επικράτηση της, η οποία συνεπάγεται σε αποκεμαλοποίηση και αποστρατικοποίηση της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Επίσης, ο ομιλητής εστίασε την παρουσίαση του σε μια ανάλυση των τριών σχολών της ισλαμικής παράδοσης και αντίληψης οι οποίες έχουν πολιτικοποιηθεί και εκφράζουν αντίθετες απόψεις σχετικά με το ρόλο των κομμάτων και του κράτους σε σχέση με την κοινωνία και τον τούρκο πολίτη. Τέλος, επισήμανε κάποια στοιχεία για την ισλαμική συμμαχία και τη ρήξη μεταξύ του Πρωθυπουργού Ερντογάν και του πνευματικού ηγέτη Γκιουλέν και πώς αυτή η ρήξη θα επηρεάσει τις δημοτικές εκλογές Μαρτίου 2014 και το μέλλον της Τουρκίας γενικότερα.

Ακολούθησε συζήτηση για τις επιδράσεις της πολιτικής Ερντογάν σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, καθώς επίσης και την επιρροή του ανάμεσα στους εποίκους στα κατεχόμενα αλλά και τη χαμηλή δημοτικότητα του ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: