Τουρκοκυπριακό ΝΑΙ στις συνομιλίες με διαφοροποιήσεις

resize

Το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου 2014 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, με αντιπροσωπείες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων με θέμα το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Το βράδυ στης ίδιας μέρας, ανακοίνωση από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη επισημοποίησε την αποδοχή του προσχεδίου και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, σχηματίζεται ομοφωνία σχετικά με την ανάγκη έναρξης των συνομιλιών, ενώ την ίδια στιγμή διακρίνονται διαφοροποιήσεις στον πολιτικό χάρτη σχετικές με το περιεχόμενο του προσχεδίου.

Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: «Αναμένουμε από τον Έρογλου να είναι θετικός»

Συγκεκριμένα, μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο κείμενο δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και υπάρχει η προσδοκία ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα ανταποκριθεί θετικά. Σημείωσε επίσης ότι το προσχέδιο δεν μπορεί να εκτιμηθεί ως κείμενο λύσης που θα παρουσιαστεί σε δημοψηφίσματα και υπενθύμισε ότι ο Ντερβίς Έρογλου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την προσωπική του θέση.

Δημοκρατικό Κόμμα: «Δεν υπάρχει νόημα για άλλη καθυστέρηση»

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, υπογράμμισε ότι στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος υπάρχουν πολλά προβληματικά στοιχεία που όμως θα πρέπει να ξεπεραστούν στη διαδικασία των συνομιλιών. Ξεκαθάρισε ότι κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη των συνομιλιών χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν είναι βάση λύσης, αλλά ένα εργαλείο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Υπενθύμισε ότι η θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ήταν η χωρίς όρους έναρξη των συνομιλιών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι του διαλόγου. Τέλος επανέλαβε ότι η έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κόμμα Εθνικής Ενότητας: «Στηρίζουμε την έναρξη των συνομιλιών»

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν, ανέφερε ότι υπάρχουν προβληματικά στοιχεία στο περιεχόμενο του προσχεδίου, όμως η έναρξη των συνομιλιών είναι μια άλλη πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι η αρχική θέση του κόμματος του ήταν η έναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς κανένα όρο και συνεπώς τώρα παραμένει σε θέση στήριξης του Τουρκοκύπριου ηγέτη για έναρξη του διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνία. Επιπλέον ανέφερε ότι έστω και αν δεν είναι ικανοποιητικό το κείμενο, εντούτοις θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και ότι το βασικό ζήτημα είναι η επίτευξη λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και η κατάθεσή της σε δημοψηφίσματα.

Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας: «Ικανοποίηση από το βήμα έναρξης της διαδικασίας»

Ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιητ, υπογράμμισε ότι είναι ικανοποιημένος από την προοπτική της έναρξης των συνομιλιών και από την πρώτη μελέτη του προσχεδίου διαφαίνεται ότι δεν υπάρχουν αντιφάσεις με το κείμενο που κατέθεσε η Τουρκοκυπριακή πλευρά στις 14 Δεκεμβρίου 2013. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο συνιστά μια καλή βάση και ότι η μεγαλύτερη προσδοκία είναι η έναρξη αποτελεσματικών συνομιλιών.

Συμπερασματικά:

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, καθώς και η μεγάλη μερίδα της τουρκοκυπριακής δεξιάς παρουσιάζονται ιδιαίτερα «ανήσυχοι» για το περιεχόμενο του προσχεδίου μέχρι στιγμής. Η βαριά σκιά της Άγκυρας αναμένεται να είναι καταλυτική στις τελικές τους επιλογές. Όμως την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ο Ντερβίς Έρογλου θα ενεργοποιήσει τους δικούς του ιδεολογικούς μηχανισμούς προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης συνεργασίας του Κόμμματος Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού με φόντο τόσο τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, όσο και την εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη το 2015. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί μία από τις ελάχιστες επιλογές που διαθέτει ως βάση ενίσχυσης της δυνατότητας ελιγμών του απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, εάν και εφόσον βέβαια διατηρηθούν οι διαφωνίες τους.

Παράλληλα, η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να παρουσιάσει μια εναλλαχτική μορφή πίεσης προς τον Έρογλου παραμένοντας σταθερή στην προάσπιση των συγκλίσεων στο τραπέζι των συνομιλιών της προηγούμενης περιόδου. Τα κόμματα αυτού του χώρου επίσης στο παρόν στάδιο δεν έχουν πολλές επιλογές απέναντι στις πιέσεις του ΑΚΡ. Επιπλέον αντιμετωπίζουν σειρά εσωτερικών προβλημάτων, τα οποία απέτρεψαν μέχρι στιγμής την παραγωγή ενός διαφορετικού πολιτικού λόγου. Πάντως εφόσον ο Έρογλου αποφάσισε να αποδεχτεί την επανέναρξη των συνομιλιών αυτό συνιστά εξέλιξη που πιθανόν θα βοηθήσει την ευρύτερη Αριστερά να κάνει νέα ανοίγματα στην κοινωνία. Η παρουσία Ναμί (υποστηριχτής μιας χαλαρής ομοσπονδίας) στο λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αφού αποτελεί μια διαφορετική φωνή εμπλοκής στο Κυπριακό, κάτι που στο παρον στάδιο εγκρίνεται και από την κυβέρνηση Έρντογαν.

Νίκος Μούδουρος

Πηγές από τον σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο

7 Φεβρουαρίου 2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: