Επιστημονική Ημερίδα
Τουρκία και Τουρκοκύπριοι σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον
Λευκωσία, 23 Νοεμβρίου 2013
Πανεπιστημιούπολη
Το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, συνδιοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Τουρκία και Τουρκοκύπριοι σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον». Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πανεπιστημιούπολη) στη Λευκωσία, στις 23 Νοεμβρίου 2013.
Στόχος της ημερίδας είναι να αναλύσει την πορεία των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, έτσι όπως αυτές επηρεάζονται και μεταβάλλονται σε μια περίοδο καθοριστικών διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων. Η απαρχή του 21ου αιώνα φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό σημείο καμπής σε σχέση με την πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο. Αυτή η εξέλιξη επηρεάζεται από τον ευρύτερο μετασχηματισμό στο διεθνές περιβάλλον, τις ανακατατάξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, τις κοινωνικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή και την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιλαμβάνεται γενικά το Κυπριακό πρόβλημα και ειδικά την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η περίοδος που ξεκινά από το 2000 και κορυφώνεται με την καθιέρωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην εξουσία της Τουρκίας, είναι την ίδια στιγμή και μια περίοδος αλλαγής του παραδοσιακού δόγματος «μητέρας πατρίδας-μικρής πατρίδας» (anavatan-yavruvatan). Ο αυτοπροσδιορισμός της Τουρκίας ως «το ΔΝΤ της βόρειας Κύπρου», όπως καταγράφηκε συγκεκριμένα από τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Κύπρο, Ιμπραχήμ Άκτσια τον Φεβρουάριο του 2011, αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα νέα στοιχεία στις σχέσεις Άγκυρας-Τουρκοκυπρίων.
Μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον λοιπόν, η επιστημονική ημερίδα καλείται να θέσει και να επιδιώξει να απαντήσει βασικά ερωτήματα όπως α) οι αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή και ο αντικατοπτρισμός τους στην Κύπρο, β) οι εσωτερικές μεταβολές στην Τουρκία και οι επιδράσεις τους στην εξωτερική πολιτική της χώρας, γ) οι συνέπειες της νέας πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, δ) οι εσωτερικές αλλαγές στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα σε σύγκριση με το προηγούμενο ιστορικό πλαίσιο και οι επιδράσεις αυτών των αλλαγών σε σχέση με την Ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Πέραν των πιο πάνω, η ημερίδα αποκτά ακόμα μια σημαντική διάσταση, η οποία αφορά στη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιστημόνων που ασχολήθηκαν με τα προαναφερθέντα ζητήματα. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι γλώσσες της ημερίδας θα είναι η Ελληνική και η Τουρκική, ενώ θα υπάρχει απευθείας μετάφραση.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το χώρο πραγματοποίησης της ημερίδας, τους ομιλητές και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν αργότερα.